Dieta wegańska znana jest już od wielu stuleci, jednak w ciągu ostatnich kilkunastu lat znacznie zyskała na popularności, co spowodowane może być jej licznymi walorami zdrowotnymi oraz popularyzacją ideologi wegańskiej, która sprzeciwia się wykorzystywaniu zwierząt, nie tylko do produkcji żywności, ale także ubrań czy testowania kosmetyków.
Czym jest dieta wegańska?
Wegański sposób żywienia opiera się na odrzuceniu wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego i spożywaniu jedynie posiłków roślinnych. Często mylnie utożsamiany jest z wegetarianizmem, który to również odrzuca mięso, ale dopuszcza możliwość spożywania produktów wytwarzanych przez zwierzęta, takich jak nabiał, jaja czy miód. Dieta wegańska może być z powodzeniem stosowana u osób w każdym wieku i w każdej sytuacji życiowej- stosują ją zarówno wyczynowi sportowcy, kobiety w ciąży i matki karmiące, nastolatki czy osoby starsze. Warunkiem jest zadbanie o to, by jadłospis był urozmaicony i skomponowany zgodnie z potrzebami żywieniowymi korzystającej z niego osoby, tak by dostarczyć wszystkich niezbędnych w danym momencie składników.
Często taka dieta jest jednym z elementów wegańskiego stylu życia, dzięki któremu można zadbać nie tylko o swoje zdrowie, ale także o dobrostan całej planety, a w szczególności przyczynić się do tego, by zmniejszyć skalę niepotrzebnego wykorzystywania zwierząt.
Jakie produkty spożywa się podczas stosowania diety wegańskiej?
Ten rodzaj odżywiania wcale nie musi, a nawet nie powinien być nudny i składający się z samych surowych warzyw, jak sądzi o nim wiele niezorientowanych w temacie osób. Naukowcy już dawno dowiedli, że dzięki odpowiednio skomponowanej diecie wegańskiej, można dostarczyć organizmowi wszystkich składników potrzebnych do prawidłowego i zdrowego funkcjonowania.
Na samym dole aktualnej wegetariańskiej piramidy żywieniowej znajduje się woda, która jest podstawą w każdym, zdrowym sposobie odżywiania. Na poziomie pierwszym widzimy warzywa, które można spożywać właściwie bez ograniczeń oraz owoce jedzone w ilości około 500 gram dziennie. Na poziomie drugim znajdują się produkty zbożowe (z podkreśleniem produktów z pełnego przemiału), takie jak chleb, kasze, makarony czy płatki, które zaleca się spożywać dwa razy dziennie. Na poziomie trzecim królują rośliny strączkowe z szczególnym uwzględnieniem soi oraz zamienniki nabiału, które dodatkowo mogą być wzbogacane wapniem i witaminą D, zaleca się spożywanie od jednej do trzech ich porcji dziennie. Na poziomie piątym widzimy różnorodne orzechy i nasiona, które mogą być dodawane do jadłospisu w ilości około 1,5-2 łyżek dziennie. Wyżej dietetycy umieścili także suplementy diety oraz zdrowe oleje roślinne i algi morskie. Natomiast na samej górze, wśród produktów które można spożywać, ale najlepiej w niewielkich ilościach, znajdziemy alkohol, słodycze, słodzone napoje czy niezdrowe gotowce i fast foody.
Przykładowy jadłospis na diecie wegańskiej
Produkty roślinne to prawdziwe bogactwo różnych smaków, barw i nieskończone możliwości tworzenia zdrowych i smacznych kompozycji. Weganie wcale nie muszą rezygnować z jedzenia ciast czy lodów, a nawet z przypieczonej, grillowanej kiełbaski, gdyż wszystkie te smakołyki można przyrządzić również z składników roślinnych. Poniżej zamieszczamy więc przykładowy jadłospis na jeden wegański dzień.
Na śniadanie śmiało można zjeść kanapki na pełnoziarnistym pieczywie z warzywami i humusem. Drugie śniadanie to pyszny koktajl owocowo-szpinakowy, bez dodatku cukru- wystarczy banan, jabłko oraz garść szpinaku i łyżka otrębów lub siemienia lnianego. Na obiad można przygotować pożywną zupę z soczewicy i pomidorów, z dodatkiem marchewki, ziemniaka i oleju lnianego. Kolacja to placuszki owsiane z pure dyniowym i dowolnie wybranymi warzywami lub owocami. Jako przekąskę można z powodzeniem zjeść orzechy lub pokrojone w słupki warzywa.