Współcześnie na całym świecie funkcjonuje wiele różnorodnych sposobów i modeli odżywiania się, a weganizm jest jednym z nich. Jest on znany i ceniony od wielu już wieków, a w ciągu ostatnich lat zdobywa coraz to szerszą grupę zwolenników, gdyż pozwala nie tylko na zadbanie o swoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale także na polepszanie sytuacji całej naszej planety, dzięki dokonywaniu małych, ale słusznych wyborów dnia codziennego.

Na czym polega dieta wegańska?

Jest to rodzaj diety opierającej się na rezygnacji z wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego, nawet takich podczas produkcji których jedynie używa się faunistycznych materiałów. I nie chodzi tutaj, tak jak w wegetarianizmie, tylko o nie spożywanie mięsa, ale także wszystkich innych wyrobów pochodzących od zwierząt, w tym mleka i jego przetworów, jajek czy miodu. Wszystkie składniki diety wegańskiej są natomiast pochodzenia roślinnego i powinny być pozyskiwane bez szkody i cierpienia zwierząt. Bowiem dieta ta jest częścią szerokiej ideologii wegańskiej, którą jest jednocześnie stylem życia zgodnym z naturą, jak najbardziej ekologicznym i przyjaznym dla zwierząt. Dieta taka może być oczywiście stosowana samodzielnie, niezależnie od wyznawanych wartości i stosowanej ideologii.

Jakie są zalety stosowania diety wegańskiej?

Większość osób decydując się na dietę wegańską kieruje się przede wszystkim faktem, że jest to sposób odżywiania bardzo przyjazny zwierzętom i całemu ekosystemowi planety. Podczas produkcji mięsa i jego przetworów, a także podczas hodowli zwierząt dla pozyskiwania z nich mleka czy jaj, bardzo często dochodzi do ich złego traktowania i przysparzania im cierpienia, a także powoduje się zanieczyszczenie planety.

Ponadto, dieta zawierająca tylko dobrze dobrane składniki roślinne niesie ze sobą szereg zalet dla zdrowa człowieka. Rezygnacja z produktów zwierzęcych bogatych w niezdrowe tłuszcze i cholesterol, a także z żywności wysokoprzetworzonej i niezdrowych fast foodów oraz jednoczesne zastąpienie tego wszystkiego zdrowymi składnikami roślinnymi, pomaga walczyć z nadwagą i otyłością, a także utrzymać szczupłą sylwetkę. Dieta wegańska zmniejsza też ryzyko wystąpienia chorób serca, miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, cukrzycy typu B, a nawet chorób przewlekłych i raka.

Kto może stosować dietę wegańską?

Prawidłowo skomponowana i urozmaicona dieta wegańska dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych i pozwala na funkcjonowanie nawet na przysłowiowych maksymalnych obrotach. Dlatego też do jej zalet z pewnością można zaliczyć to, że może być stosowana przez każdego z nas, nie wyłączając zawodowych sportowców, kobiet w ciąży, mam karmiących piersią czy osób starszych lub zmagających się z przewlekłymi chorobami. Przed podjęciem decyzji o zastosowaniu tego rodzaju diety, dobrze skonsultować się z lekarzem lub doświadczonym dietetykiem.

Jakie produkty wybierać decydując się na ten sposób odżywiania?

Jednak aby w pełni cieszyć się wszystkimi dobrodziejstwami diety wegańskiej musi być ona bardzo dobrze rozplanowana. Dlatego warto jest korzystać na przykład z aktualnej piramidy żywieniowej dla wegan, która w obrazowy sposób pokazuje bogactwo możliwości komponowania posiłków. Nie zapominajmy też różnorodności i urozmaiceniu jadłospisu, bowiem na sklepowych półkach znajdziemy wiele warzyw, owoców, roślin strączkowych, kasz, płatków, orzechów, zdrowych olejów czy produktów sojowych bogatych w niezbędne ludzkiemu organizmowi składniki. Dietę warto też wzbogacić odpowiednią suplementacją, szczególnie jeśli chodzi o witaminę D, B12 oraz kwasy DHA, które dość ciężko dostarczyć swojemu organizmowi samą dietą.

Ciekawostka na dziś

Dieta ma istotny wpływ na zdrowie człowieka. Oto kilka przykładów:

  1. Choroby serca: Dieta bogata w tłuszcze nasycone, cukier i cholesterol może prowadzić do wysokiego poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi, co zwiększa ryzyko chorób serca. Natomiast dieta bogata w owoce, warzywa, błonnik i nienasycone tłuszcze może pomóc w utrzymaniu zdrowia serca.
  2. Cukrzyca: Dieta bogata w cukier i tłuszcze nasycone oraz brak ruchu fizycznego może prowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2. Natomiast dieta bogata w błonnik, warzywa, owoce i niskowęglowodanowa może pomóc w kontrolowaniu cukrzycy.
  3. Otyłość: Nadmiar kalorii i brak ruchu fizycznego mogą prowadzić do nadwagi i otyłości. Natomiast dieta zbilansowana i aktywność fizyczna mogą pomóc w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.
  4. Nowotwory: Dieta bogata w mięso czerwone i przetworzone oraz brak warzyw i owoców może zwiększać ryzyko rozwoju nowotworów, natomiast dieta bogata w warzywa, owoce, błonnik i nienasycone tłuszcze może zmniejszać ryzyko rozwoju nowotworów.
  5. Zdrowie układu pokarmowego: Dieta bogata w błonnik może pomóc w utrzymaniu zdrowia układu pokarmowego, natomiast dieta bogata w tłuszcze, cukier i brak błonnika może prowadzić do problemów z trawieniem.
  6. Zdrowie kości: Dieta bogata w wapń i witaminę D jest kluczowa dla zdrowych kości, brak tych składników w diecie może prowadzić do osteoporozy.

Warto pamiętać, że odpowiednia dieta powinna być dostosowana do indywidualnych potrzeb i uwzględniać preferencje smakowe oraz ewentualne ograniczenia zdrowotne.