Niejednokrotnie spotykamy się z informacją, że jakiś produkt czy danie jest odpowiednie dla wegetarian lub wegan. I o ile większość ludzi prawidłowo kojarzy wegetarianizm z rezygnacją z mięsa, to weganizm dla wielu osób jest czymś niejasnym lub zupełnie nieznanym. Dlatego poniżej znajduje się garść informacji o tym, czym jest dieta wegańska, w tym również czym różni się ona od tej wegetariańskiej.

Na czym polega dieta wegańska?

Dieta nazywana wegańską, jest tak właściwie jednym z elementów stylu życia, który polega na dążeniu do wyeliminowania produktów pochodzenia zwierzęcego z każdej dziedziny ludzkiej egzystencji. Oczywiście, można ją stosować z powodzeniem również bez wprowadzania ogółu tej filozofii w swoje życie, pozytywnie wpływa ona bowiem na całość funkcjonowania organizmu.
Najprościej mówiąc, jest to dieta polegająca na spożywaniu tylko i wyłącznie produktów, które nie są pochodzenia zwierzęcego ani na żadnym etapie ich produkcji i obróbki nie zastosowano w nich składników odzwierzęcych. Potrzeby żywieniowe są tutaj zaspakajane dzięki odpowiedniemu komponowaniu posiłków z składników roślinnych.

Czym dieta wegańska różni się od wegetariańskiej?

Bardzo często pojawiają się więc pytania o to, czym różni się sposób żywienia wegański od wegetariańskiego. Otóż wegetarianie rezygnują jedynie (albo aż) z spożywania mięsa i ryb, w swojej diecie pozostawiają natomiast produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mleko i jego przetwory czy jajka. Natomiast weganizm polega na prowadzeniu znacznie bardziej restrykcyjnej diety, składającej się tylko i wyłącznie z produktów pochodzenia roślinnego. Głównymi źródłami białka i wapnia, które są tak potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, są tutaj rośliny strączkowe, soja, ziarna, orzechy czy zielone warzywa.

Jakie są zalety diety wegańskiej?

Mądrze prowadzona dieta wegańska niesie ze sobą wiele korzyści dla organizmu człowieka, a stosowanie tej filozofii w codziennym życiu przynosi również pożytek ekosystemowi całej naszej planety i pomaga uchronić zwierzęta od bezsensownego i niepotrzebnego cierpienia.
Tutaj skupimy się jednak głównie na zaletach jakie niesie ze sobą ten sposób żywienia dla organizmu człowieka. Okazuje się bowiem, że jego stosowanie zmniejsza ryzyko wystąpienia takich dolegliwości i chorób jak: wysokie ciśnienie krwi, nadciśnienie tętnicze, choroby serca, miażdżyca czy cukrzyca typu B, pomaga także utrzymać szczupłą sylwetkę i walczyć z nadwagą oraz otyłością. Spożywanie niskoprzetworzonych produktów, bogatych w witaminy i zdrowe tłuszcze, połączone z rezygnacją z składników zwierzęcych, zawierających dużo cholesterolu i niezdrowych nasyconych tłuszczów, skutkuje również niższą zapadalnością na nowotwory i inne choroby przewlekłe.

Na co należy zwracać szczególną uwagę podczas stosowania takiego sposobu odżywiania?

Aby jednak osiągnąć pełnię korzyści i cieszyć się wszystkimi zaletami diety wegańskiej, należy zadbać o to, by dostarczała ona organizmowi wszystkich niezbędnych składników, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Dieta ta może być z powodzeniem stosowana zarówno przez sportowców, kobiety w ciąży, jak i osoby w każdym innym wieku i stanie, pod warunkiem że będzie ona odpowiednio zbilansowana i zdrowa.

Powinno wybierać się nieprzetworzone produkty, pochodzące z jak najbardziej ekologicznych upraw i dbać o to, było odpowiednio przechowywane i przyrządzane. Taka dieta, oprócz świeżych lub przetworzonych warzyw i owoców, powinna być bogata w rośliny strączkowe, orzechy, nasiona, a także pełnoziarniste zboża i zdrowe oleje, takie jak oliwa z oliwek czy olej lniany. Szczególną uwagę należy zwrócić na podaż żelaza i witaminy D, a w razie wątpliwości co do adekwatności swojego menu dobrze jest poradzić się doświadczonego dietetyka.

Ciekawostka na dziś

Dieta ma istotny wpływ na zdrowie człowieka. Oto kilka przykładów:

  1. Choroby serca: Dieta bogata w tłuszcze nasycone, cukier i cholesterol może prowadzić do wysokiego poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi, co zwiększa ryzyko chorób serca. Natomiast dieta bogata w owoce, warzywa, błonnik i nienasycone tłuszcze może pomóc w utrzymaniu zdrowia serca.
  2. Cukrzyca: Dieta bogata w cukier i tłuszcze nasycone oraz brak ruchu fizycznego może prowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2. Natomiast dieta bogata w błonnik, warzywa, owoce i niskowęglowodanowa może pomóc w kontrolowaniu cukrzycy.
  3. Otyłość: Nadmiar kalorii i brak ruchu fizycznego mogą prowadzić do nadwagi i otyłości. Natomiast dieta zbilansowana i aktywność fizyczna mogą pomóc w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.
  4. Nowotwory: Dieta bogata w mięso czerwone i przetworzone oraz brak warzyw i owoców może zwiększać ryzyko rozwoju nowotworów, natomiast dieta bogata w warzywa, owoce, błonnik i nienasycone tłuszcze może zmniejszać ryzyko rozwoju nowotworów.
  5. Zdrowie układu pokarmowego: Dieta bogata w błonnik może pomóc w utrzymaniu zdrowia układu pokarmowego, natomiast dieta bogata w tłuszcze, cukier i brak błonnika może prowadzić do problemów z trawieniem.
  6. Zdrowie kości: Dieta bogata w wapń i witaminę D jest kluczowa dla zdrowych kości, brak tych składników w diecie może prowadzić do osteoporozy.

Warto pamiętać, że odpowiednia dieta powinna być dostosowana do indywidualnych potrzeb i uwzględniać preferencje smakowe oraz ewentualne ograniczenia zdrowotne.